Terug

Zorgvormen voor ouderen

Omdat je natuurlijk nergens beter bent dan thuis, verkiezen vele ouderen zo lang mogelijk thuis te wonen. Niet voor niets zegt het spreekwoord dat je oude bomen niet moet verplanten. Naast een ruim aanbod aan thuiszorg, zijn er de laatste jaren nieuwe zorgvormen ontstaan, die maken dat ouderen in een familiale omgeving op een betaalbare manier kunnen genieten van hun oude dag.

Thuis blijven wonen met hulp

Veel ouderen kunnen nog lang thuis blijven wonen mits ondersteuning. Soms zijn er aanpassingen aan de woning nodig die zorgen voor meer veiligheid. Zo kan je bijvoorbeeld handgrepen in toilet of douche plaatsen of een traplift installeren. Informeer bij je lokaal dienstencentrum naar de voorwaarden voor de Vlaamse aanpassingspremie. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod van thuiszorg en thuisverpleging waarop je een beroep kan doen, afhankelijk van je specifieke situatie of noden: oppashulp overdag of ’s nachts, hulp voor de schoonmaak of om het eten klaar te maken, hulp bij persoonlijke verzorging enz. Je ziekenfonds of lokaal dienstencentrum kan je helpen de juiste hulp op maat te vinden en de website zorg-en-gezondheid.be geeft alle informatie per regio. Vergeten we ook de talloze mantelzorgers niet, die er ook voor zorgen dat iemand langer thuis kan blijven wonen. Als mantelzorger kan je op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg (https://www.mantelzorgers.be/) terecht voor informatie en tips.

Kangoeroe- of zorgwoning

Een woonvorm die de laatste jaren populairder wordt, is de zorg- of kangoeroewoning. Het betreft een kleinere woonruimte binnen een bestaande woning, waarin maximaal twee hulpbehoevende ouderen mogen wonen. Voor je aan de verbouwingen begint, moet je dat aan de gemeente melden en daarvoor een formulier invullen. Breid je de woning uit, dan dien je eerst een omgevingsvergunning in bij het Omgevingsloket.

Mobiele woning

Is het oudere familielid in staat om nog zelfstandig te wonen, maar heeft hij of zij toch dagelijkse zorgen nodig? Dan kan een mobiele mantelzorgwoning, bijvoorbeeld in de tuin, een mogelijkheid zijn. Hou er ook rekening mee dat de zorgvrager en de mantelzorger aanzien worden als één gezin waarvan het inkomen wordt samengeteld. Dat kan gevolgen hebben voor tegemoetkomingen en uitkeringen. Voor een mobiele mantelzorgwoning heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Je informeert dus het best vooraf bij je gemeente.

Zorgcentrum

Een centrum voor dagverzorging biedt opvang en verzorging overdag. Een oudere kan één of meerdere dagen of uren per week naar een dagverzorgingscentrum gaan. Het personeel helpt bij het wassen en de verzorging en er zijn activatie-, revalidatie- en ontspanningsactiviteiten. De centra bieden ook een warme maaltijd aan en vervoer.

Een centrum voor kortverblijf vormt een tussenstadium tussen thuis wonen met thuiszorg en een permanent verblijf in een assistentiewoning of woonzorgcentrum. Je mag er maximum 90 dagen per jaar verblijven en het biedt ongeveer dezelfde zorgen als een woonzorgcentrum.

In een serviceflat of assistentiewoning woon je zelfstandig en kan je, ook als je meer hulpbehoevend wordt, blijven wonen, mits er ondersteuning is vanuit thuiszorg en/of mantelzorg.

Een woonzorgcentrum – in de volksmond nog altijd rusthuis genoemd – is een permanent verblijf voor ouderen die zorg nodig hebben. Ze wonen en leven er de hele tijd. Het overgrote deel van de woonzorgcentra is erkend als RVT (‘Rust- en verzorgingstehuis’), wat erop wijst dat het ook intensievere verzorging en begeleiding kan bieden dan een ROB (‘Rusthuis of Rustoord voor Bejaarden’). Een lijst met de door de overheid erkende woonzorgcentra en alle nuttige info vind je op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (www.zorg-en-gezondheid.be) Je kan ook de Woonzorglijn contacteren (woonzorglijn@vlaanderen.be of 02 553 75 00)

Lees hier hoe een woonzorgcentrum via het lokaal dienstencentrum efficiënt samenwerkt met thuiszorg.