Terug

Hoe omgaan met mensen met dementie?

Het leven met een partner of familielid met dementie is – zeker in de beginperiode – niet eenvoudig. Hoe kan je best omgaan met personen met dementie?

Omgaan met personen met beginnende dementie
Ga niet testen wat de persoon nog alleen kan doen. Wijs hem niet op zijn fouten en verbeter hem niet. Volgens personen met dementie is dat vernederend, juist omdat ze zo hun best doen om tegen de ziekte te vechten. Toon begrip en ondersteun waar nodig, maar blijf hen als een volwassene behandelen. Omdat het kortetermijngeheugen van een persoon met beginnende dementie faalt, heeft hij het moeilijk met alles wat nieuw is. Verander dus zo weinig mogelijk in huis. Hou een vast dagschema aan en noteer dat op een bord, zodat hij kan zien wie er bijvoorbeeld nog op bezoek komt die dag. Eten en andere activiteiten lukken beter als ze in stappen worden opgedeeld. Berg medicatie, schoonmaakproducten enz. veilig op en verwijder kabels en matten om het risico op valpartijen te verkleinen.


Omgaan met personen met matige dementie
Het contact via de gesproken taal wordt moeilijk. Spreek daarom traag en duidelijk en maak korte zinnen. Houd oogcontact en gebruik ook gebaren en gelaatsuitdrukkingen om wat je zegt te ondersteunen. Personen met dementie houden van lichamelijk contact, geef ze dus een arm of knuffel ze regelmatig. Ze leven niet in het nu, maar maken hun eigen werkelijkheid. Probeer te begrijpen wat er in hen omgaat en speel daarop in. Een persoon met dementie gaat weleens op de dool. Belangrijk is om te achterhalen wat de reden daarvan is. Voelt hij zich niet thuis in zijn eigen huis, hang dan wat foto’s van vroeger op of speel zijn favoriete muziek. Stimuleer ook elke vorm van bewegen, en weet dat personen met dementie nog lang goed kunnen dansen.

Omgaan met personen met ernstige dementie

Laat de persoon met dementie, waar het nog kan, zoveel mogelijk helpen bij de dagelijkse bezigheden zoals de tafel dekken, afruimen, afwassen enz. Omdat de persoon met dementie niet meer weet waarvoor zeep, een washandje en een tandenborstel dienen en omdat hij er niet in slaagt zichzelf te verzorgen, heeft hij hulp nodig. Dat is ook het geval met aan- en uitkleden. Zorg voor kleding die makkelijk aan en uit kan, vermijd knopen en ritsen, maar kies voor sluitingen met velcro. Belangrijk is dat je blijft proberen de persoon met dementie te begrijpen. Door zijn gedrag na te bootsen en dezelfde bewegingen te maken of mee te schommelen, voel je zelf een beetje wat het bij jou teweegbrengt en kan je je beter inleven.

Enkele tips op een rij: stimuleer de eigen inbreng van de persoon met dementie, vertel een verhaal zonder een reactie te verwachten, maak in plaats van te praten gebruik van gebaren, liedjes, gelaatsuitdrukkingen en lichamelijk contact. Ten slotte: probeer te genieten van het onverwachte.