Terug

Dagprijs en factuur

Een verblijf in een woonzorgcentrum – rusthuis in de volksmond – een dagverzorgingscentrum, een centrum voor kortverblijf of een serviceflat (assistentiewoning) wordt berekend op basis van een dagprijs. Wat die prijs inhoudt, waarom er prijsverschillen zijn, hoe vaak de prijs geïndexeerd wordt, wat er op je factuur staat en waar je terechtkan voor extra info, lees je hier.

Dagprijs

Als je in een woonzorgcentrum of ander zorgcentrum verblijft, betaal je een dagprijs, waarin een aantal kosten verplicht zijn inbegrepen, meer bepaald: een volledig ingerichte kamer met wastafel, een oproepsysteem, het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes, de verzorging en al het verzorgingsmateriaal, de animatie, het eten, het dagelijkse onderhoud, het energieverbruik van tv of koelkast en alle administratieve kosten (verzekering, belastingen). Bovenop de dagprijs kan het woonzorgcentrum supplementen aanrekenen, bijvoorbeeld voor sondevoeding, kapper, dokterskosten enz. Let wel, de dagprijs en supplementen moeten uitdrukkelijk vermeld staan in de overeenkomst die tussen de oudere en het woonzorgcentrum wordt afgesloten, en staan ook vermeld op de factuur. Op deze website geeft elk zorgcentrum een toelichting bij de vermelde dagprijzen.

Waarom zijn er prijsverschillen?

Er zijn verschillende redenen voor prijsverschillen tussen woonzorgcentra:

  • Verschil tussen nieuwbouw en oudere gebouwen.
  • Verschil in lokale stedenbouwkundige voorschriften (bijvoorbeeld de stad of gemeente verplicht het woonzorgcentrum een ondergrondse parking te bouwen).
  • De grootte van de woongelegenheden en de aanvullende infrastructuur/voorzieningen (hogere woonkwaliteit en dienstverlening).
  • De ligging van het woonzorgcentrum in de buurt van ziekenhuizen (hogere loonkost, omdat het anders moeilijk is zorgpersoneel te vinden of te houden)
  • Het statuut van het woonzorgcentrum (een gemeente/stad kan bijdragen aan de dagprijs van het OCMW-woonzorgcentrum).
  • Het al dan niet beschikken over een RVT-erkenning, die een betere financiering van de zorgkost garandeert, waardoor die niet moet verrekend worden in de dagprijs.
  • Ook de regio waar een woonzorgcentrum gelegen is, bepaalt de prijs. Zo zijn Brussel, Antwerpen en Vlaams-Brabant duurder dan de andere provincies.

Indexering

Een zorgcentrum kan jaarlijks zijn prijs indexeren. Die indexering moet 30 dagen vooraf gemeld worden aan de bewoners. Andere prijsverhogingen (door renovatie, nieuwbouw …) van bestaande kamers, supplementen of diensten zijn pas toegelaten na goedkeuring van de overheid. De dagprijs kan maximaal met vijf euro per zes maanden stijgen en mag niet meer bedragen dan 15% ten opzichte van de oorspronkelijke dagprijs.

Factuur

Een woonzorgcentrum mag naast de dagprijs ook supplementen aanrekenen; beide staan apart op de factuur. De Prijzendienst van het Agentschap Zorg en Gezondheid controleert de dagprijzen, maar een dagprijs zegt niets over de kwaliteit van het woonzorgcentrum en ook niet over het aanwezige personeel. Controleer altijd nauwkeurig je factuur, zodat je geen extra kosten betaalt die in de dagprijs inbegrepen zijn.

Info

Bij twijfel of vragen, kan je terecht bij Zorgrecht op 02 246 57 72 of via zorgrecht@okra.be. Je kan ook contact opnemen met de Woonzorglijn.